Guide: Handla säkert på nätet

Publicerad för 5 år sedan

Handla säkert online

Så handlar du säkert på nätet

Nio av tio handlar online. Det går snabbt, det är smidigt och det är oftast även säkert. Det finns dock en del saker som kan vara värda att tänka på för att undvika att i gå en fälla.

Guiden är utformad enligt olika tänkbara scenarion. Vi redogör en händelse, dess konsekvenser, samt hur de kan undvikas.

Om du inte har tid eller lust att läsa hela guiden och istället vill hoppa till den superduperkorta versionen klickar du här:

Ta mig till den korta versionen

SCENARIO 1 – Utebliven överraskning

Du surfar på nätet efter en present till din partner. Du och din partner surfar ibland på samma enhet (dator, surfplatta, mobiltelefon, etc.).

KONSEKVENS

Vissa webbutiker riktar reklam för den som varit inne och surfat på deras sida. Reklamen kan synas på andra webbsidor eller på sociala medier. När din partner använder en enhet som du surfat på blir hen således exponerad för reklam för samma produkter som du tittat på när du letat present. Då julen eller födelesedagen är på intåg gör hen således kopplingen att du är på presentjakt. I detta läge vore det fördelaktigt om du uppskattar överraskningar mer än din partner, då det förväntade överraskningsmomentet totalt uteblir – till din stora överraskning.

LÖSNING

Din webbläsare har ett läge som låter dig surfa utan att historik sparas på din enhet. Surfläget har olika namn i olika webbläsare, i Google Chrome heter läget Inkognito-läge. Använd detta läge i alla lägen där diskretion bör råda.
 

SCENARIO 2 – Femsiffrig nota för fikan

Du sitter på ett kafé och fikar. Du är uppkopplad på kaféets publika wifi och surfar på webben. Plötsligt ser du en annons för en produkt du bara måste ha. Du klickar på annonsen, lägger produkten i varukorgen, uppger dina kortuppgifter och betalar.

KONSEKVENS

Det du inte visste var att du egentligen inte surfade på kaféets wifi. En bedragare hade nämligen skapat ett eget wifi med samma namn som kaféet och bedragaren kunde på grund av detta avlyssna din surfaktivitet och lyckades således även komma över samtliga av de känsliga uppgifter du angav – inklusive dina kortuppgifter.

LÖSNING

Att handla online på ett publikt wifi är ingen god idé. Dessa nätverk är extra känsliga för avlyssning från obehöriga. Det enklaste sättet att undgå denna fälla är helt enkelt att undvika att handla online över publika wifin. Ett annat alternativ är att använda sig av en VPN-tjänst. Med en VPN-tjänst aktiverad surfar du anonymt. Dessutom är all kommunikation mellan dig och de webbplatser du besöker krypterad, så att obehöriga inte ska kunna avlyssna din surfaktivtet. Vi rekommenderar dig att aldrig uppge känsliga uppgifter på webben över publika wifin utan en VPN-tjänst aktiverad. I dag finns det många VPN-tjänster på marknaden att välja mellan, vi tillhandahåller Integrity VPN. Klicka här för att läsa mer om Integrity VPN.
 

SCENARIO 3 – Bluffsidan

Du får ett mejl eller ett sms med ett erbjudande från en välkänd butik. Du klickar på länken och tas till deras onlinebutik. Väl i butiken hittar du en produkt som du köper.

KONSEKVENS

Normalt sett är du uppmärksam men den här gången hade du lite bråttom och i all hast undkom det dig att du i själva verket inte surfade på butikens webbplats, utan på en kopia av denna. En del bedragare klonar andras webbsidor så att deras bluffsida ser identisk ut. När du sedan skriver in dina kortuppgifter och genomför ett köp har du helt plötsligt gett dessa kriminella aktörer dina kortuppgifter. Någon produkt kommer du inte heller att få se skymten av.

LÖSNING

Var uppmärksam på vem avsändaren bakom ett mejl eller sms är. Om du ändå klickat på en länk som tagit dig till en webbplats/butik så gäller det att undersöka så att adressen i adressfältet verkligen tillhör den butik du avser besöka. Bedragarna är listiga, ibland kan en enda bokstav skilja adresserna åt. Lägg 30 sekunder extra på att undersöka så att adressen ser korrekt ut.
 

SCENARIO 4 – Bankärenden

Du utför dina bankärenden på din dator via din webbläsare. För vem gör inte det?

KONSEKVENS

Utan din kännedom så har din dator råkat ut för en hackning. I din dator finns just nu ett program som registrerar alla knapptryckningar du gör på ditt tangentbord.

LÖSNING

Vissa antivirusprogram har inbyggda skydd för just bankärenden. ESET är ett av dem (läs mer om ESET här). Med ESET aktiverat öppnas ett nytt säkert fönster upp där all kommunikation mellan ditt tangentbord och din dator krypteras. Just för att avlyssning av tangentbord inte ska kunna ske. Dessutom hjälper ESET till med att förhindra att du ska råka ut för att bli hackad redan från första början. Om du inte vill använda ett säkerhetsprogram likt ESET finns det andra alternativ på marknaden. Det finns även ett inbyggt skydd i Windows som heter Microsoft Security Essentials. Det är kanske inte ett lika rubust skydd med bankskydd och dylikt, men det är helt kostnadsfritt.
 

Viktigt – Om skadan är skedd

Om skadan redan är skedd och du märker att du blivit utsatt för bedrägeri och stulna kortuppgifter så bör du kontakta din bank och spärra ditt kort omedelbart. Därefter ska du polisanmäla händelsen. När en polisanmälan är lagd får du ett så kallat K-nummer som du sedan ger till banken.

Den korta versionen

Vår intention är inte att avskräcka dig från att handla på nätet – tvärtom – men alla kan ha otur. Här är i korta drag våra viktigaste råd för säker shopping på nätet:

  • Låter något för bra för att vara sant så är det oftast det
  • Var försiktig med länkar du klickar på, ställ dig frågan: ”Vem har skickat länken till mig och varför?”
  • Surfa i Inkognito-läge om du inte vill bli exponerad för reklam från de sidor du besökt
  • Lägg några extra sekunder på att kontrollera så att adressen i adressfältet verkligen stämmer
  • Kontrollera så att webbplatsen är säkrad med SSL (adressen startar med https, samt symboliseras med ett hänglås bredvid)
  • Om du får en länk via sms eller mejl, fråga dig: ”Har jag efterfrågat denna informationen?”
  • Fundera på om ett säkerhetspaket med antivirus och bankskydd likt ESET kan vara någonting för dig
  • Handla inte online över ett publikt wifi utan en VPN-tjänst likt Integrity VPN aktiverad
  • Känner du inte igen företagets namn? Gör en sökning på företaget
  • Om du blivit utsatt för bedrägeri eller stulna kortuppgifter: Kontakta din bank och polisanmäl händelsen

Publicerad den 5 februari 2019 under: