Tips: Inför åska

Publicerad för 7 år sedan

Tips: Inför åska

Svensk sommar innebär även högsäsong för åska. Det kan i sig vara en bekväm ursäkt för att stanna inomhus en dag eller två men åska kan även äventyra dina elektroniska prylars hälsa – och således även din internetåtkomst! Nedan har vi samlat några tips och tricks att ha i bakhuvudet i sommar för att se till så att ditt bredband består när åskan går.

TUMREGEL: Ta det säkra före det osäkra


Fiberoptiken i sig leder inte ström och är därför inte känslig för åska. Elnätet däremot kan vara väldigt känsligt för åska, vilket innebär att både din fiberkonverter samt din övriga utrustning kan ta skada när åskan går, då de är anslutna till elnätet.

TIPS: Dra uR sladdarna

För säkerhets skull, dra ur sladdarna till samtlig elektronisk utrustning som är kopplat till elnätet.

TIPS: Använd mobiltelefon

Om du har ip-telefoni via Junet bör du koppla ur vår telefonidosa, samt de telefoner/laddningsstationer du har inkopplade via elnätet. Har du ip-telefonin kopplad via telefonjack bör även samtliga telefoner och övrig ansluten utrustning kopplas ur, då även telefonnätet är känsligt för åska. Om du behöver ringa rekommenderar vi att du använder mobiltelefon.

TIPS: Åskskydd

Ta en funderare på ifall ett åskskydd kan vara något för dig att investera i. Du kan med fördel ha ett åskskydd kopplat till din fiberkonverter för att minimera risken för skador vid eventuell åska. Dock rekommenderar vi att dra ur samtliga sladdar kopplade till elnätet när åskan går, åskskydd eller ej.

TIPS: JORDFELSBRYTARE

De flesta bostäder är i dag utrustade med jordfelsbrytare. Om din bostad inte är det, bör du fundera på att införskaffa det. Om du inte har jordfelsbrytare och säkringen har gått i samband med åska bör du anlita ett elföretag för att besiktiga din elinstallation. En brand kan uppstå flera veckor senare om elen har tagit skada.


EFTERVERKNINGAR VID ETT STRÖMAVBROTT

Om åskan varit framme, med strömavbrott till följd, kan det ibland resultera i att du finner dig vara utan internetåtkomst (hemska tanke) även efter strömmen kommit tillbaka. Skulle detta vara fallet: Följ stegen nedan, i de flesta fall kommer du att vara uppkopplad igen inom 10 minuter.

  1. Andas – internet är på väg
  2. Dra ur sladdarna till samtlig utrustning (fiberkonverter + trådlös router + eventuell telefonidosa + tv-box + övrig tänkbar utrustning) så att de blir totalt strömlösa
  3. Starta din fiberkonverter
  4. Vänta 5 minuter
  5. Starta övrig utrustning
  6. Vänta 5 minuter
  7. Surfa!

Skulle du fortfarande vara utan internet finns det en risk att någonting gått sönder i samband med åskan. Kontrollera så att lamporna lyser och att allt ser intakt ut. Du kan kontakta oss via vårt kontaktformulär eller via telefon om du vill ha hjälp med funktionskontroll.

VISSTE DU ATT: Likt blixten, så färdas trafiken i dina fiberoptiska kablar i ljusets hastighet.

Publicerad den 6 juli 2017 under: