Så skyddar du elektronik mot åska

Publicerad för 10 månader sedan

Tips: Inför åska

Lite oväder må vara en bekväm ursäkt för att stanna inomhus en dag eller två, men när åskan går är din elektronik i farozonen – och således även din internetåtkomst. Därför har vi samlat några enkla tips på hur du kan skydda din utrustning, så att du inte ska behöva vara utan bredband i onödan.

 

När åskan är framme

Dra ur sladdar
Fiberoptiken i sig leder inte ström och är därför inte känslig för åska. Elnätet däremot kan vara väldigt känsligt för åska, vilket innebär att både din fiberkonverter och din övriga utrustning (router och dylikt) kan ta skada när åskan går. Om de är anslutna till, eller är i närheten av, ett eluttag. Ta alltid det säkra före det osäkra och dra ur sladdarna. Se också till så att de urdragna kontakterna inte ligger precis intill ett eluttag.

Ring med mobiltelefon
Om du har ip-telefoni via Junet bör du koppla ur vår telefonidosa, samt de telefoner/laddningsstationer du har inkopplade via elnätet. Har du ip-telefonin kopplad via telefonjack bör även samtliga telefoner och övrig ansluten utrustning kopplas ur, då även telefonnätet är känsligt för åska. Om du behöver ringa rekommenderar vi att du använder mobiltelefon.

Åskskydd
Ta en funderare på ifall ett åskskydd kan vara något för dig att investera i. Du kan med fördel ha ett kopplat till din fiberkonverter för att minimera risken för skador vid eventuell åska. Dock rekommenderar vi alltid att dra ur samtliga sladdar kopplade till elnätet när åskan går, åskskydd eller ej.

Jordfelsbrytare
De flesta bostäder är i dag utrustade med jordfelsbrytare. Om din bostad inte är det, bör du fundera på att införskaffa det. Om du inte har jordfelsbrytare och säkringen har gått i samband med åska bör du anlita ett elföretag för att besiktiga din elinstallation. En brand kan uppstå flera veckor senare om elen har tagit skada.

 

Åskovädrets efterverkningar

Om åskan varit framme, med strömavbrott till följd, kan det ibland resultera i att du finner dig vara utan internetåtkomst (hemska tanke), även efter att strömmen kommit tillbaka. Skulle detta vara fallet: Följ stegen nedan, i de flesta fall kommer du att vara uppkopplad igen inom 10 minuter.

  1. Dra ur sladdarna till samtlig utrustning (fiberkonverter + trådlös router + tv-box + övrig tänkbar utrustning) så att de blir totalt strömlösa
  2. Starta din fiberkonverter
  3. Vänta 5 minuter
  4. Starta övrig utrustning
  5. Vänta 5 minuter
  6. Surfa!

Skulle du fortfarande vara utan internet finns det risk att något gått sönder i samband med åskan. Kontrollera så att lamporna lyser och att allt ser intakt ut. Kontakta oss om du vill ha hjälp med funktionskontroll. Ta kontakt med försäkringsbolag om du har någon fråga om ditt ärende täcks av försäkring eller ej.

Visste du att: Trafiken i dina fiberoptiska kablar färdas i nästintill ljusets hastighet – precis som blixten.

Publicerad den 21 juni 2023 under: