Problem med att öppna appar?

Publicerad för 4 år sedan

IPv6

App- och streamingproblem i Android


Upplever du problem med att öppna vissa appar och streamingtjänster i din Android-enhet (till exempel Samsung-telefon)?

Om du har problem med att öppna vissa appar och streamingtjänster (som till exempel, TV4 Play, Aftonbladet, eller C More) så beror det på att dessa appar inte har utvecklats för att kunna hantera internets olika typer av så kallade ip-adresser (IPv4 och IPv6).

Psst! Om du använder Junets routertjänst kan vi ordna det åt dig. Kontakta oss och säg vad det gäller så löser vi det. Annars läs vidare.

Vi som internetleverantör använder både IPv6 och IPv4. Så när du surfar använder du ibland både och. Problemet uppstår när dessa appar endast kan använda IPv4, samtidigt som de inte kan ”välja” IPv4 om de känner att IPv6 också används. Detta är oftast inte ett problem eftersom appar brukar kunna känna av och hantera detta automatiskt.

Så hur löser vi detta?

Långsiktig lösning
Vi rekommenderar att du felanmäler till företaget vars app du inte kan använda. Företagen behöver uppdatera och utveckla sina appar. Så här skriver C More om problemet. Notera att deras instruktioner endast gäller mobilt bredband (3G/4G/5G), inte internet via fiberanslutning.

Snabbare lösning
Inaktivera IPv6 i din trådlösa router. Om du använder dig av Junets routertjänst fixar vi det åt dig. Kontakta oss så löser vi det. Om du har annan router kan du behöva tillgå dess manual för att hitta en inställning som hänvisar till att inaktivera/stänga av IPv6, eller endast använda IPv4. I vissa routrar kan det istället behövas aktivera en funktion i stil med ”Använd endast ipv6 lokalt”. Eftersom alla routrars menyer är olika behöver du alltså tillgå manualen.

Om du har frågor är du välkommen att höra av dig.

Skriv till oss
Ring oss

Publicerad den 6 november 2020 under: