Lösenordsbytardagen

Publicerad för 4 år sedan

Lösenord

Består ditt lösenord av ”123456”, ”qwerty”, eller din katts namn? Byt.

I dag är Lösenordsbytardagen. En dag för att belysa just lösenord (föga förvånande). En dag som bevisligen behövs, då samtliga undersökningar på området pekar på en och samma sak: vi är är alldeles för slarviga och upprepande i våra lösenordsval.

Detta betyder inte att vi måste byta lösenord stup i kvarten. Utan tvärtom så visar en del undersökningar på att det till och med kan vara kontraproduktivt att byta allt för ofta. Bättre är det istället att ha långa eller starka lösenord från början.
 

Längden spelar roll

Det är viktigare att ditt lösenord är långt än att det har för många olika tecken och att du glömmer bort det. Men en tumregel är trots allt att ha med åtminstone en stor bokstav, en siffra, samt ett tecken.

Variation

Använd inte samma lösenord två gånger. Skulle en tjänst du använder bli hackad och ditt lösenord läcka ut, så är alla de konton/tjänster där du använt samma lösenord i riskzonen.

Lösenordshanterare

Vårt bästa tips är därför att använda en lösenordshanterare (till exempel LastPass). Med en lösenordshanterare så samlar du alla dina lösenord på en och samma plats – skyddade bakom ditt huvudlösenord. Ett lösenord för att samla alla lösenord helt enkelt.

Tvåfaktorsautentisering

Fler och fler tjänster erbjuder numera även tvåfaktorsautentisering . Det innebär att du måste verifiera din identitet på ett sätt till förutom via ditt lösenord. Detta gör du genom att ange en kod som du får skickad till dig via sms, e-post, eller via app. Tänk bara på att du inte kommer att kunna logga in ett konto med tvåfaktorsautentisering aktiverat, om du inte har din verifierande enhet nära dig (oftast mobiltelefonen).

Personliga referenser

Nej, du bör inte använda din katts eller din mormors namn som lösenord. Skulle någon välja ut dig som potentiellt offer, så är din familjs namn och andra personliga referenser som adress eller dylikt det första de kommer att testa.

Välj rätt webbläsare

En del webbläsare har numera börjat varna dig ifall du använder svaga lösenord. Google Chrome till exempel. Så om du använder Google Chrome och blir varnad, så rekommenderar vi att du lyssnar. Dessutom så kan du installera tidigare nämnda lösenordshanterare LastPass som tillägg i Chrome.

Surfa tryggt!

Publicerad den 20 januari 2020 under: