Så åtgärdar du 880L:s nya wifi-problem

Publicerad för 7 år sedan

Logga in

Har du en D-Link DIR-880L? Har du på senare tid fått felmeddelanden i stil med ”Autentiseringsproblem” eller ”IP-adress kan ej erhållas”, när du försöker nå en webbplats via wifi? Följ vår guide för att åtgärda problemet.

Problemet visar sig genom att användaren av ovannämnda router nås av ett felmeddelande i stil med ”Autentiseringsproblem” eller ”IP-adress kan ej erhållas”, när hen försöker nå en webbplats via mobiltelefon, surfplatta eller bärbar dator. Om du känner igen dig i det beskrivna scenariot rekommenderar vi dig att följa vår steg för steg-guide nedan för att försöka åtgärda problemet.

Notera att detta inte är en officiell lösning, snarare en av Junet prövad metod som visat sig fungera på de kunders routrar vi testat metoden på.

Det viktigaste först. Nedan beskriver vi hur du går tillväga för att åtgärda problemet. Guiden är skriven med antagandet att du är ägare av en router av modellen DIR-880L (sannolikt finns det fler modeller och routertillverkare som är påverkade). Efter guiden kan ni läsa mer om bakgrunden till själva problemet.

Du behöver följande till hands:

  • Lösenord för åtkomst till routerns administrationsgränssnitt (OBS: detta är inte samma lösenord som du använder för att ansluta till ditt trådlösa nätverk).
    • Om du köpt din router hos Junet finner du ditt lösenord på pappersarket som medföljde din router, benämnt ”Viktig information”.
    • Om du köpt din router i annan butik eller av någon anledning gjort en ”reset” på din router, finner du ditt lösenord på undersidan av din router.

 

Steg för steg-GUIDE

Steg 1: Öppna din webbläsare

Adress

Klicka på adressfältet, skriv 192.168.0.1 och tryck sedan Enter.


Steg 2: Logga in

Logga in

Klicka i rutan under ”Admin password” och fyll i ditt lösenord (se tidigare i texten om vart du hittar detta).


Steg 3: Välj ”Network”

Settings/Network

Håll muspekaren över ”Settings” tills fler alternativ visar sig. Klicka på ”Network”.


Steg 4: Öppna Avancerade Inställningar

Avancerade Inställningar

Klicka på ”Advanced Settings” nere i högra hörnet”.


Steg 5: Inaktivera Always Broadcast

Always Broadcast

Inaktivera inställningen ”Always Broadcast” genom att klicka på den. Där ska stå ”Disabled”.


Steg 6: Spara och vänta

Spara

Klicka på knappen ”Save” uppe till höger. Du kommer att mötas av ett fönster med en nedräkning. Vänta tills den är helt färdig. Stäng sedan fönstret.

KLART. SURFA!

TIPS! Nu vet du hur du går till väga för att nå routerns inställningar. Detta innebär att du nu utan problem även kan uppdatera mjukvaran i din router till den senaste versionen (den senaste versionen är 1.08). Detta gör du genom att ladda ned denna fil (filen måste packas upp). I routerns inställningsmeny navigerar du sedan till ”Management” -> ”Upgrade” -> klickar på ”Select file” under ”Upgrade manually” och väljer .bin-filen som du tidigare packade upp. Klicka slutligen på ”Upgrade” och vänta på att routern gör resten. Klart.


Bakgrund till problemet

I mitten av oktober förra året uppmärksammade forskare ett säkerhetshål i WIFI-standarden WPA2. Säkerhetshålet påverkar/påverkade samtliga wifi-anslutningar och routrar på marknaden.
Sedan dess har routertillverkarna arbetat för att täppa igen denna lucka genom att i bakgrunden uppgradera och uppdatera sina routrar. Vi misstänker att problemet ovan är ett resultat av säkerhetsuppgraderingar i routern.

Publicerad den 2 januari 2018 under: