Du är inte i Dallas (geolocation gone wild)

Publicerad: 21 april 2018 kl 10:48 – Uppdaterad: 20 juni 2018 kl 16:07

Maxmind (som är en geolocation-leverantör till streamingtjänster som Viaplay, C More, SVT Play, etc.) har fel i sin databas. Detta medför att du inte kan använda dessa streamingtjänster. Problemet är att IP-adressen, som helt korrekt står registrerad på Junet AB, enligt Maxmind finns i Dallas, USA. I fredags kl 15 när vi upptäckte detta kontaktade vi berörda streamingtjänster och Maxmind och förklarade vad som var fel. Maxmind har dock fortfarande inte uppdaterat sin databas. En del streamingtjänster har återkopplat att de kommer kolla och förhoppningsvis rätta sin databas i början av nästa vecka.

Potentiellt säkerhetsproblem: Vi bävar inför den dagen då Maxmind blir hackade och alla IP-adresser flyttas till Antarktis. Då skulle plötsligt ingen i Sverige kunna nå SVT Play eller liknande tjänster. Det skulle sannolikt avsevärt minska möjligheten till informationsspridning till exempel vid en konflikt och vara ett bra första steg vid ett potentiellt angrepp.

Hjälp oss sätta tryck på Maxmind:
Om du har problem med en IP-adress som påstås vara i USA så tycker vi att du ska kontakta din streamingtjänst och förklara att du faktiskt är i Sverige och be dem sätta press på sin leverantör MaxMind. Nedan ser du MaxMinds data och data från en annan geolocation-leverantör som har rätt uppgifter i sin databas. Maxmind hittar ni på https://www.maxmind.com.

 

Mer information:
Du får en IP-adress tilldelad till din dator/router. Denna IP-adress kommer från ett nät som tillhör Junet och som är registrerad till oss från den europeiska organisation (RIPE) som är ansvarig för IP-adresser i Europa. Nätet är registrerat som svenskt.

Sedan finns det företag (streamingföretag) som har behov av att på något sätt få reda på om en användare av ett nät kommer från ett land eller region. Ofta är detta på grund av rättighetsskäl. Dock går det egentligen inte att säga om en IP-adress är i Sverige, Norge, USA eller något annat land.

Dock har vissa andra företag (så kallade geolocationföretag) försökt upprätta listor för att göra just detta. Geolocationföretagen samlar alltså in och bygger upp sina listor helt utan vårt samarbete eller input. De säljer sedan detta till streamingtjänsterna. När dessa register innehåller fel (som de gör nu) spärras alltså adresserna från att nå tjänsten.

De företag med streamingtjänster har alltså köpt en tjänst som innehåller felaktig information och som i detta fallet helt enkelt placerar dig i Dallas, USA, istället för exempelvis Jönköping, Sverige. Vi har inte rapporterat in felaktig information och vi kan tyvärr inte heller ändra informationen i dessa databaser. Facit (d.v.s. RIPE) är korrekt sedan länge så berörda företag och dess streamingtjänster borde ha uppdaterat sina databaser.

Om respektive streamingtjänst (eller deras geolocationleverantör) hade uppdaterat sina databaser efter korrekt information skulle detta inte ha hänt. En av de berörda streamingtjänsterna har svarat att de håller på att uppdatera sina system och kommer troligen lösa det i början av nästa vecka. Vi har dock varit i kontakt med flera andra streamingtjänster och bett de göra samma sak (hantera/redigera sina listor) utan samma resultat.

Facit:
Den organisation som i Europa är ansvarig för nät (RIPE, www.ripe.net) har korrekt information gällande nätet. Nätet används av oss och är registrerad i Sverige sedan länge. Vill man verkligen kolla så kan man använda följande länk: https://apps.db.ripe.net/db-web-ui/#/query?searchtext=172.103.88.0%2F22#resultsSection

I detta syns klart att nätet är i Sverige:

inetnum:         172.103.88.0 – 172.103.95.255
netname:         SE-JUNET-20150623
country:         SE

Uppdatering 2018-04-24 12:40

Alla streamingtjänster ska nu fungera som vanligt igen.